תפריט

הנפקת כרטיס אשראי

אם אין לכם עדיין כרטיס אשראי ואתם מתכננים להנפיק לעצמכם כרטיס אשראי לארשונה, כנראה שאתם הולכים לחוות שינוי מיוחד. לא צריך יותר להסתובב עם מזומנים בארנק – אפשר לעשות הכל באמצעות כרטיס קטן עם פס מגנטי שיישב אצלכם בארנק ויחכה לעסקה הבאה.

בישראל הפכו כרטיסי האשראי לאחד מאמצעי התשלום הפופולריים. על פי הלמ"ס, יותר מ-84% מהבוגרים בישראל מחזיקים בכרטיס אשראי אחד לפחות. מדי שנה כמות העסקאות באמצעות כרטיסי האשראי עולה, ולמרות שישנן טכנולוגיות חדשניות המנסות להתחרות בכרטיסי האשראי (ארנקים דיגיטליים באמצעות הסמארטפון) נראה שכרטיסי האשראי לא הולכים להיעלם בזמן הקרוב.

חברות האשראי בישראל

בישראל, נכון לכתיבת שורות אלו, ישנן 3 חברות אשראי אשר בבעלות הבנקים הגדולים בארץ והן מנפיקות כרטיסי אשראי ממגוון מותגים עולמיים. המותגים הקיימים בארץ הם: Isracard , MasterCard , VISA , AMEX , Diners , JCB.

חברות האשראי

ישראכרט (Isracard) – חברת ישראכרט היא החבילה המובילה בישראל בתחום כרטיסי האשראי. כמעט 50% מהעסקאות כרטיסי האשראי מבוצעים תחת חברה זו. חברת ישראכרט היא בבעלות בנק הפועלים.

מנפיקה: MasterCard, American Express , VISA, Isracard
סולקת: MasterCard, American Express, JCB, VISA, Isracard

Max (לשעבר לאומי קארד) – חברת האשראי לאומי קארד מנפיקה כרטיסי אשראי של ויזה ושל מסטרקארד. היא נמצאת בבעלות משותפת של בנק לאומי (80%) ושל קבוצת עזריאלי ("קנית – ניהול השקעות ומימון" – 20%).

מנפיקה: VISA, MasterCard
סולקת: VISA MasterCard(חו"ל בלבד)

ויזה כאל (Cal) – קיצור של "כרטיסי אשראי לישראל" היא חברת כרטיסי אשראי אשר בבעלות בנק דיסקונט (71.84%) והבנק הבינלאומי (28.16%).

מנפיקה: MasterCard, VISA, Diners
סולקת: Diners, VISA, MasterCard (חו"ל בלבד)

בשנת 2018 ככל הנראה צפויה חברת טרנזילה, אשר מובילה בענף הסליקה בארץ להצטרף לתחרות זו לאחר שקיבלה אישור מבנק ישראל.

סוגי כרטיסי אשראי

כרטיס אשראי בנקאי וחוץ בנקאי

כשאתם מנפיקים כרטיס אשראי יש לכם 2 אפשרויות.

  • להנפיק כרטיס אשראי דרך הבנק – שזה אומר שמסגרת האשראי תהיה כפופה למסגרת של חשבון הבנק שלכם. וזה גם אומר שאם אתם עוברים לבנק אחר תצטרכו לבצע העברה של כל הנתונים והעסקאות לכרטיס חדש. זוהי השיטה הנפוצה בישראל כיום.
  • להנפיק כרטיס אשראי ישירות דרך חברת האשראי – כל החיובים שמבוצעים בכרטיס האשראי ישולמו דרך הוראת קבע מחשבון הבנק שלכם לחברת האשראי. בצורה כזו יש לכם למעשה 2 מסגרות שונות וגם ניתן לעבור מבנק לבנק ללא תלות בהעברת הנתונים לכרטיס חדש.

כרטיס אשראי ישראלי או בינלאומי

ישנם כרטיסי אשראי מקומיים לישראל בלבד וישנם כרטיסי אשראי המאפשרים ביצוע עסקאות בכל העולם וכן בדולרים. בשנים האחרונות, עם התגברות תרבות הרכישות באינטרנט כרטיסי האשראי המקומיים הופכים להיות פחות רלוונטיים ומאוד מגבילים.

כרטיס אשראי לפי מועד חיוב

  • כרטיס חיוב רגיל (נדחה) – כרטיס זה הוא הכרטיס הנפוץ ביותר בישראל. ניתן לבצע רכישות באמצעות כרטיס זה בכל החודש אך החיוב יתבצע בפועל רק בתאריך מסיום אחת לחודש. ניתן גם לבצע רכישה בתשלומים ולפזר חיוב אחד למשך כמה חודשים. ישנו גם כרטיס אשראי "מתגלגל" ובאמצעותו ניתן לדחות לגמרי את כל החיובים לחודש הבא (בתוספת ריבית)
  • כרטיס חיוב מיידי – כרטיס חיוב ובו בכל רכישה מתבצע חיוב ישיר בחשבון הבנק ללא צורך בהמתנה לתאריך מסוים. כתוצאה מכך, במידה ואין מספיק כסף בחשבון לביצוע העסקה, החיוב לא יכול להתבצע. הכרטיס הפופולרי ביותר בארץ מסוג זה הוא "דיירקט" של ישראכרט.
  • כרטיס נטען – כרטיס זה מצריך טעינה של הכרטיס בכסף על מנת שיהיה ניתן לבצע בו עסקאות. יש להפקיד כסף בחשבון של הכרטיס הנטען ולבצע חיובים עד שהכסף שהוטען נגמר ואז אפשר להפסיק את השימוש בכרטיס. כרטיס אשראי זה מכונה לעתים "כרטיס אשראי חד פעמי" לאור השימושים השונים שלו. בארץ נפוץ השימוש בכרטיס הויזה הנטען של דואר ישראל (מבית Cal).

כמה עולה להחזיק כרטיס אשראי?

כמו בכל התחום הפיננסי, הרווח הוא בעיקר מעמלות. ראשית יש לשלם דמי חברות בחברת האשראי. דמי חברות זו משתנה מחברה לחברה ומחבילה לחבילה ובדרך כלל מדובר במחיר של שקלים עד עשרות שקלים בודדים. בנוסף לכך, על כל משיכת מזומן, פעולות בחו"ל, ריבית של תשלומים ועוד אנחנו נשלם שקלים בודדים נוספים.

האם אפשר להשיג כרטיס אשראי ללא דמי אחזקה?

כן. ישנן חברות וארגונים שמאפשרים להנפיק עבורכם כרטיסי אשראי ללא עלות. דוגמא אחת היא כרטיס האשראי של חבר, אשר מאפשר לעמיתי חבר ולבני המשפחה שלהם לקבל כרטיס ללא דמי כרטיס כלל.